Budapesti Honismereti Társaság
1043 Budapest, Berda József u. 48.
Tel/Fax: 370-0652
E-mail: info@bpht.hu
Hírek
Budapesti Honismereti Társaság
Közgyűjtemények
Civil szervezetek
Városunk újság
Budapesti Históriák
Pályázati lehetőségek
Kapcsolódó oldalak
Bibliográfia
Fórum
Támogatóink


Portálunk a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma, valamint Budapest Főváros Közgyűlése Civil Szervezetek és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága támogatásával valósult meg.
Sándy Gyula és a Hegyvidék
2018.11.21 - Kiállítás

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben (XII. ker., Zugligeti út 64.) a Napsugaras tornyok építésze - Sándy Gyula és a Hegyvidék c. kiállítást november 29-én 18 órakor Konok Tamás, a Nemzet Művésze, Sándy Gyula unokája nyitja meg.

Napsugaras Tornyok építésze. Sándy Gyula és a Hegyvidék.

Helytörténeti Kiállítás

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, Sándy Gyula építész születésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Lóvasúton.
A kiállítás Sándy Gyula életművét mutatja be számos híres tervrajzán, dokumentumain és épületein keresztül, de kerületi kötődésére is nagy hangsúlyt fektet, miután Sándy Gyula pályafutásának több időszakában is alkotott a Hegyvidéken. Rokonai és barátai számára már a századfordulón tervezett nyaralókat Kútvölgybe, majd az első világháború után a frissen részvénytársasággá alakult Süss Nándor-féle Precíziós Mechanikai Intézet (a későbbi MOM) fő épületéhez készített bővítési terveket. Legfőbb kerületi munkája pedig egyértelműen az 1923-25 között felépült budai Postapalota, mely egyúttal egész életművének is a legfontosabb alkotása. A különböző időszakokban készült tervekben Sándy különböző stílusok alkalmazásával csillogtatta meg tehetségét.


Megnyitó: 2018. november 29. csütörtök 18.00

Köszöntőt mond Csepreginé Volosinovszki Mária, a XII. kerület oktatási és közművelődési iroda vezetője, valamint dr. Varga Mariann a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központnak megbízott igazgatója.

A kiállítást megnyitja Konok Tamás, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festő- és szobrászművész.

A kiállítás látogatható 2019 április 30-ig.


Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!


Fotó: Sándy Gyula


2005-2013 Budapesti Honismereti Társaság, Minden jog fenntartva                                         Készítette: Silverside Stúdió