Budapesti Honismereti Társaság
1043 Budapest, Berda József u. 48.
Tel/Fax: 370-0652
E-mail: info@bpht.hu
Hírek
Budapesti Honismereti Társaság
Közgyűjtemények
Civil szervezetek
Városunk újság
Budapesti Históriák
Pályázati lehetőségek
Kapcsolódó oldalak
Bibliográfia
Fórum
Támogatóink


Portálunk a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma, valamint Budapest Főváros Közgyűlése Civil Szervezetek és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága támogatásával valósult meg.
Görgei 200
2018.01.18 - Rendezvény

A Magyar Nemzeti Múzeumban január 21-én Görgei Artúr 1848-49-es honvédtábornokra és hadügyminiszterre emlékeznek születésének 200. évfordulója alkalmából - előadások, interaktiv tárlatvezetés. Regisztrációköteles! Lásd a Teljes hírnél.


Kedves Kolléga!
Szeretettel várjuk a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezésre kerülő programjaira.
GÖRGEI 200
Magyar Kultúra Napja a Magyar Nemzeti Múzeumban
2018. január 21. vasárnap

A Magyar Kultúra Napján Görgei Artúr 1848–49-es honvédtábornokra és hadügyminiszterre emlékezünk születésének 200. évfordulója alkalmából.

Részletes program:
15.00 óra Hermann Róbert (történész, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum): Görgei Artúr, "az élő vértanú" című előadása
Az előadás bemutatja Görgei Artúr családi hátterét, katonai képzettségét, illetve azt a folyamatot, ahogy az 1840-es években a magyar reformellenzék felé orientálódott. Szól 1848-49-es katonai pályafutásának kiemelkedő eseményeiről, és elhelyezi személyét a szabadságharc hadvezéreinek sorában. Végül választ keres arra a kérdésre, hogy miért ő, s miért egyedül ő lett a magyar szabadságharc vereségének bűnbakja, illetve milyen tényezők segítették elő azt, hogy az igaztalan vád hosszú időn át fennmaradjon.
15.45 óra Lengyel Beatrix (történész, Magyar Nemzeti Múzeum): Fénnyel írott életút - Görgei élete fényképeken című előadása
Görgei Artúr honvéd tábornok majdnem 100 esztendőt elérő életútja átívelte a 19. század jelentős részét. Azét a 19. századét, amelynek egyik legjelentősebb – sok mindent megváltoztató – találmánya volt a fényképezés. Görgei alakját számos fotográfia őrzi a nemzet múzeumának gyűjteményében. Az előadáson a kevésbé közismert fotóválogatás mellett szóesik a mára sajnos elveszett, de másolatokból mégis ismert fotókülönlegességről: a Buda várát 1849-ben visszafoglaló győztes hadvezérről készült dagerrotípiáról is.

16.30 óra Kozák Kígyóssy Szabolcs László (történész): Interaktív tárlatvezetés a magyar huszárság legjelentősebb fegyveréről, a szablyáról. Fókuszban a Görgei-szablya.
A program során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a magyar hadtörténet egyik legmeghatározóbb fegyverének történetébe: megismerhetik a szablyák fő részeit, rendeltetését és típusait. A látogatók megtekinthetik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jeles alakjaihoz köthető fegyverkincseket és ritkaságokat: Görgei Artúr lovastiszti kardját, Bem József díszszablyáját, Kossuth Lajos díszszablyáit és tábori kardját, Damjanich János céllövő pisztolykészletét, valamint a szabadságharc tábornokainak pecsétnyomóit és kitüntetéseit.A program regisztrációhoz kötött.
A programra és az állandó kiállításokra érkező látogatóinkat ezen a napon kedvezményesen, egységesen 500 Ft-os belépővel várjuk.

Időpont:
2018. január 21. vasárnap, 15.00-18.00 óra
Helyszín:
Magyar Nemzeti Múzeum
Díszterem vagy Állandó Történeti Kiállítás 11-12. terem

Szőke Barbara
Telefon: 327-77-00/269
Magyar Nemzeti Múzeum
Kommunikációs és Stratégiai Főosztály

Fotó: Görgei Artur (Barabás Miklós litográfiája)2005-2013 Budapesti Honismereti Társaság, Minden jog fenntartva                                         Készítette: Silverside Stúdió