Budapesti Honismereti Társaság
1043 Budapest, Berda József u. 48.
Tel/Fax: 370-0652
E-mail: info@bpht.hu
Hírek
Budapesti Honismereti Társaság
Közgyűjtemények
Civil szervezetek
Városunk újság
Budapesti Históriák
Pályázati lehetőségek
Kapcsolódó oldalak
Bibliográfia
Fórum
Támogatóink


Portálunk a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma, valamint Budapest Főváros Közgyűlése Civil Szervezetek és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága támogatásával valósult meg.
Helytörténeti Hírek
2017.07.14 - Általános

1. Augusztus 25. és 26-án, a Ferencváros Napján, helytörténeti sétákat szerveznek.
2.Augusztus 24-25-26-án ferencvárosi filmvetítések a helytörténeti gyűjteményben.

1.
Kedves Barátunk!
Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam a Bakáts Feszt keretében megrendezésre kerülő ingyenes helytörténeti sétáinkat augusztus 25-27. között!

1. A 225 éves Ferencváros
helytörténeti séta (120 perc)
Augusztus 25., péntek 17.00
Indulás: Kálvin tér, Kálvin-szobor
A nevét 1792-ben elnyerő kerület legkorábbi tárgyi emlékei a 13. század második feléig nyúlnak vissza. A mai Szabadság híd és Petőfi híd közötti területen húzódott a Szenterzsébetfalva (rövidebb névváltozatában Szentfalva) nevű település, mely először falu volt, majd mezővárosi ranggal rendelkezett 1526-ig. Ekkor a török dúlás következtében megsemmisült, s csupán az 1730-as évektől kezdődött a betelepülés. A Kálvin tér – Fővám tér – Nehru part – Bakáts utca – Bakáts tér útvonalon zajló séta során az érdeklődők azokat a helyszíneket látogatják végig, melyek Ferencváros legrégebbi, középkor és koraújkori, illetve 19. század első felének emlékeit őrzik.


2. Ferencváros és a zene
helytörténeti séta (120 perc)
Augusztus 26., szombat 17.00
Indulás: Bakáts tér
Ferencváros számos nemzetközileg is kiemelkedő zeneművész alkotó- és lakóhelye volt az elmúlt mintegy két évszázad során, de nagyhatású előadások, koncertek is megrendezésre kerültek a kerület főterén. Az első ebben a sorban a Bakáts téri templom 1879. április 23-i felszenteléséhez köthető. Liszt Ferenc Koronázási miséjét játszották el a szerző saját hangszerelésében, a Nemzeti Színház zenekara előadásában, Engeszer Mátyás karnagy
vezényletével. A Kinizsi utca – Lónyay utca sarkán élt 1826-ig Bihari János, a magyar népzene, verbunkos zene talán legnagyobb hatású művésze, aki Ludwig van Beethovenre és Liszt Ferencre is nagy hatást gyakorolt játékával. A Ferenc körúton élt 36. Rácz Laci prímás, zeneszerző, a Magyar Nóta Ünnepének megalkotója (1929). Ferencvárosban élt és alkotott Andor Ilona karnagy, zenepedagógus, a ferencvárosi Ranolder (ma Leövey Klára Gimnázium) ének-zene tanára. Növendékeiből szervezte a Kodály Zoltán Leánykart, amellyel külföldön is sikereket
aratott Kopeczky Alajos orgonaművész, zenetanár, karnagy is kerületünk büszkesége. 1936 őszétől haláláig az újonnan épült Haller téri Páli Szent Vince plébánia templom kántor-karnagya. A séta során az ő lakóhelyeiket is megtekinthetik a résztvevők.


3. Az irodalmárok lakóhelye – Ferencváros
helytörténeti séta (120 perc)
Augusztus 27., vasárnap 17.00
Indulás: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Ferencváros számos kiemelkedő író, költő, szerkesztő lakóhelye volt az 1860-as évektől egészen napjainkig. Arany János 7 évig lakott az Üllői úton, Móricz Zsigmond 25 évet töltött el ferencvárosi lakosként, de a Bakáts tér közvetlen környékén lakott Fáy András, Vajda János, Kosztolányi Dezső, Cholnoky László és Cholnoky Viktor, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, vagy Lázár Ervin és Vathy Zsuzsa. A sétán ferencvárosi irodalmi emlékhelyeinket mutatjuk be.


A SÉTÁK ingyenesek, de regisztráció szükséges a ferencvarosiseta@gmail.com címen vagy a 06209136717-es telefonszámon!
-----------------------------------------
2. Kedves Barátunk!
Szeretném felhívni figyelmét az alábbi, a Bakáts Feszt keretében ingyenesen megtekinthető dokumentum- és játékfilmekre. Szeretettül várunk mindenkit!
Baráti üdvözlettel,
Gönczi Ambrus
FHGYFILMVETÍTÉSEK
Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
1092, Budapest Ráday u. 18.
(Bejárat az Erkel u. 15 felől, az udvarban.)

Magyarok a Barcáért
Augusztus 25., péntek 16.00
Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

Az FC Barcelonát és Messi nevét a világon mindenki ismeri. Azt viszont csak kevesen tudják idehaza, hogy az ötvenes évek Barcájának "Messijét" Kubala Lászlónak hívták. Miatta építették fel a 100.000-es stadiont, a Camp Nout. Aztán 1956-ban csatlakozik hozzá Kocsis és Czibor és a három magyar játékos hőssé válik Barcelonában és meghódítja a spanyol és a katalán nép szívét. A "rongylábú" Czibort Spanyolországban csak " bolond madárka" néven emlegették, míg a visszafogott, elegáns Kocsist, legendás fejesei miatt egész Katalónia"Aranyfejnek" becézte.
Rendező: Kocsis Tibor

Békebeli Budapest
Augusztus 26., szombat 16.00
Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

Budapest a világ egyik legszebb városa. Lenyűgöző panoráma, impozáns hidak, ódon várnegyed, pezsgő belváros. A turisták nem győznek fényképezni, mi meg többnyire észre sem vesszük, milyen csodák között éljük rohanó hétköznapjainkat. A dokumentumfilm Budapest világvárossá fejlődését mutatja be 1867-től 1916-ig, vagyis koronázástól koronázásig.
Rendező: Kocsis Tibor

Hattyúdal
Augusztus 27., vasárnap 16.00
Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

Tamburás, az öreg csavargó egy épülő lakótelep szomszédságában vert tanyát. Lepusztult kalyibáját "Villa Negrának" hívja, és ide gyűjti a megszorult fiatalokat. Lopásból, alkalmi munkából tartják fenn magukat, máról
holnapra élnek A keserédes történetet azóta is népszerű filmzene slágerekkel tették még vonzóbbá az alkotók.
Rendező: Keleti Márton

2005-2013 Budapesti Honismereti Társaság, Minden jog fenntartva                                         Készítette: Silverside Stúdió